Friday, September 09, 2005

balqis

(Balqis, Ratu Saba’ )

Aku tertarik dengan lagu Balqis yang di nyanyikan oleh UNIC... lirik yang mengimbau sejarah Nabi Sulaiman A.S dan Ratu Balqis... memang best.. kat sini ada sepintas lalu kisah Nabi Sulaiman A.S ngan Ratu Balqis... selamat membaca.

Kisah Balqis iaitu seorang ratu yang memerintah kerajaan Saba’ disebut dalam Surah al-Naml 27, ayat 27-44. Ibu kota Saba’ ialah Ma`arib yang terletak berhampiran kota San’a, ibu kota Yaman sekarang. Ratu Balqis dianugerahi Allah segala kekuasaaan dan kehebatan. Segalanya itu ialah dugaan dan ujian terhadap baginda serta kaumnya. Walau bagaimanapun, Ratu Balqis dan kaumnya masih tidak beriman dengan Allah s.w.t. Mereka yang diperdaya oleh syaitan menganggap bahawa perbuatan menyembah matahari adalah suci dan mereka terhalang daripada mendapat petunjuk Allah s.w.t. Kehebatan kerajaan Ratu Balqis diceritakan oleh burung hud-hud kepada Nabi Sulaiman a.s. Di sinilah bermulanya perundingan dan penawaran Nabi Sulaiman a.s. supaya Ratu Balqis menerima risalah Allah.

Dalam Surah al-Naml ayat 28, disebut:
Terjemahan : “Pergilah dengan (membawa) suratku ini lalu jatuhkan kepada mereka, kemudian berpalinglah dari mereka lalu perhatikanlah apa yang mereka bicarakan”.
Kewibawaan Ratu Balqis sebagai pemimpin terserlah apabila beliau mengamalkan prinsip syura dengan pembesar-pembesarnya iaitu setelah menerima surat daripada Nabi Sulaiman a.s. Ini dinyatakan oleh al-Qur’an:
Terjemahan : “Berkata dia (Balqis), `Wahai para pembesar, berilah aku pertimbangan dalam urusanku (ini), aku tidak pernah memutuskan sesuatu persoalan sebelum kamu berada dalam majlis(ku).’
Mereka menjawab, `Kita ialah orang yang memiliki kekuatan dan (juga) memiliki keberanian yang tinggi (dalam peperangan) dan keputusan berada di tanganmu, maka pertimbangkanlah apa yang kamu perintahkan.’
(Surah al-Naml 27:32-33)
Ratu Balqis seterusnya menyatakan pandangannya bahawa setiap pemerintah (raja) yang mahu menakluki sesebuah negeri akan membinasakannya dan menjadikan penduduknya hina. Pada fikirannya itulah yang akan menimpa kerajaan Saba’. Oleh itu baginda membuat keputusan supaya dikirimkan urusan yang membawa hadiah kepada Nabi Sulaiman a.s.
Apabila utusan tersebut sampai kepada Nabi Sulaiman a.s., baginda berkata, “Adakah (wajar) kamu menolong aku dengan harta? Apa yang diberikan Allah kepadaku adalah lebih baik daripada apa yang diberikanNya kepadamu; tetapi kamu berasa bangga dengan hadiah kamu. Kembalilah kepada mereka, sungguh kami akan mendatangi mereka dengan pasukan tentera yang mereka tidak berkuasa melawannya dan kami pasti akan mengusir mereka dari negeri itu (Saba’) dengan terhina dan mereka menjadi (tawanan) yang hina dina.” (Surah al-Naml 27:36-37)
Lantas Nabi Sulaiman menanyakan kesanggupan pembesar-pembesarnya untuk membawa singgahsana Ratu Balqis kepada baginda. Setelah dibawa sebelum sempat matanya berkedip, baginda memerintahkan supaya singgahsana tersebut dirobohkan untuk menguji sama ada Ratu Balqis masih mengenali singgahsananya itu atau tidak.
Kecenderungan tulus ikhlas Ratu Balqis untuk menyahut kebenaran dan seruan suci Nabi Sulaiman juga disebutkan oleh Al-Qur’an:
Terjemahan : “Seakan-akan singgahsana ini singgahsanaku. Kami telah diberikan pengetahuan sebelumnya* dan kami ialah orang yang berserah diri”.
(Surah al-Naml 27:42)
(*Maksudnya tentang kenabian Sulaiman a.s. Ratu Balqis telah mengetahui kenabian Sulaiman a.s. sebelum singgahsananya dipindahkan dari Saba’ ke Palestin dalam sekelip mata.)
Ratu Balqis turut mengakui kesilapan dirinya sebagai hamba Allah yang menzalimi diri sendiri kerana tidak beriman dengan-Nya. Dengan penuh keinsafan dan kerendahan hati, Balqis pun menyatakan keimanannya kepada Allah Yang Maha Berkuasa, Tuhan semesta alam.
Terjemahan : “Dikatakan kepadanya, `Masuklah ke dalam istana.’ Maka apabila dia melihat lantai istana itu, dianggapnya ia kolam air yang besar dan disingkapkannya kedua-dua betisnya. Berkatalah Sulaiman, `Sesungguhnya ia merupakan istana yang licin yang diperbuat daripada kaca.’ Berkatalah Balqis, `Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku telah menzalimi diriku dan aku berserah diri bersama Sulaiman kepada Allah, Tuhan semesta alam.’
(Surah al-Naml 27:44)

Thursday, September 08, 2005

carta hits

(EntRY Edi$i M4Ri BerHibUR)

Assalamualaikum..time tensyen2 buat kerje nih aku suka dengar muzik. Dan muzik pilihan aku ialah NASYID.. sejak lahir aku dah di dodoikan dengan lagu berunsur nasihat dan nasyid..dan muzik nasyid dah sebati dalam diri aku... hmm... so kita cek carta nasyid hits Sakuraku..hohoho..ada ker carta hits nih..hehehe.aku jek yang buat..sesaja..dan carta hitz ni mengikut susunan lagu yg kerap sgt aku dengar..

1. Balqis - UNIC
2. Aku Hanya Umar- Hijjaz
3. Antara Dua Cinta - Raihan
4. Aku Tanpa CintaMU- Mirwana & JJ
5. CAhaya Cinta - UNIC
6. Al Muallim - Sami Yusuf
7. Belaian Ibu - Hijjaz
8. Maulay - Husayyan
9. Bisikan Malam - UNIC
10. Epilog Silam- Haikal


BALQIS-UNIC
Engkaulah ratu dimahligai permata
Istana bayangan syurga
Harta dan takhta mengaburi mata
Tersesat dikau di terang cahaya
Langsung tidak kau endah kata bicara
Utusan hud-hud yang benar
Seruan mengajakmu taat Yang Esa
Tinggalkan menyembah Tuhan sang suria
Balqis,kau bijak dalam menilai dan membuat pemilihan
Diantara yang sementara dan yang kekal buat selamanya
Keindahan dunia yang hanya pinjaman untuk seketika
Atau kebahagiaan hidup diakhirat yang dijanjikan-Nya
Tak perlu kau singkapi labuhan kainmu
Ketika kau melangkah ke istana Sulaiman
Bukannya air yang kau pijak tapi kaca
Terpedaya dikau dek kemilauan sinarnya
Hanya sekelip mata mahligaimu pun beralih
Ifti memindahkannya tanpa kau sedari
Kebijaksanaan Sulaiman telah merubahi sekeping hati
Akhirnya Balqis akur jua akan kelemahan pada diri
Kau kutip iktibar dari apa yang telah engkau lalui
Menjadikan kau isteri yang taat kepada seorang nabi
Pangkat dan jua harta tak menjamin bahagia
Cantik dan keayuan wajahkan pudar akhirnya
Kemiskinan didunia tak bererti kau terhina
Itu hanya di pandangan mata
Kemewahan tak bermakna hidupmu akan sentosa
Kesempurnaan,Tuhan menilainya............

Monday, September 05, 2005

bumper

Entry Edisi Dateline

Assalamualaikum bersua kembali dengan isu Dateline...
aku terjenguk ke blog abg roden aka Brad.. ala, yg bg shout kat sblh tu... bliau adalah editor majalah BS... hohoho...
bliau bekerje ngan dateline...aku pun sama..aku dpt rasakan ketensenan yg mereka alami... memegang moto "opisku rumahku...rumahku opisku"... dan aku pun hampir2 jadik mcm tuh jugak... tp nasib baik masih boleh di kawal..
Aku ingat kiterang jek yg tensen.. rupanya ada yg lagi teruk... bertungkus lumus utk buat majalah.. yang sebulan ada 2 keluaran..huhu..sapa yang beli dan baca? aku jugak... heheheh... hantu majalah katun aku nihh..jgn tak tau...

Tapi mana2 kerja pun sama.dan tak dpt lari dari dateline... atau kau akan jadi dieline... pilih mana satu.. kerje2 aku ni pun melibatkan dateline... tp aku tak puah ati.. projek yg macam ni punye besar..yg melibatkan kerajaan negeri johor...kami berdua jek yg buat... pahtu dalam masa 3 minggu nak kene siap..pahtu guna software baru..yg takder reference dlm internet... how come? mana tak biul kepala otak kami berdua..kalu dua org ni terer takper.. ni .. aku tanya Cik Paah, Cik Paah tanya aku.. bila 2 2 tak tau..ternganga.. nk tanya si Mok tuh pun dia asyek bz jek..pahtu kata.."haiyaaa... cannot spoonfeed maaa..." huwaaa!!! mau tak meraungnya kami berdua ni..pahtu PM tuh plak asek push push... mcm kiterang nih tak buat keje.. meh cuba hang buat keje kami meh... nak tgk.. huh...
Tapi apa2 pun aku anggap ni satu cabaran yg cukup mencabar dalam dunia kerjaya nih... terutama dalam bidang IT nih...
huhuhu... semoga aku semakin tabah menghadapi liku2 hidup yang penuh dengan cabaran dan dateline...