Thursday, October 13, 2005

zikir

(Empat zikir harus dilakukan sepanjang Ramadan)

--->copy paste from berita harian

DOA dan Ramadan saling berkaitan antara satu sama lain. Banyak riwayat yang menjelaskan bahawa Nabi Muhammad SAW sentiasa berdoa sepanjang Ramadan. Malah, dalam riwayat lain, dinyatakan bentuk doa yang diamalkan Rasulullah.

Dalam hadis, ada dinyatakan bahawa Rasulullah bersabda sebaik tiba Ramadan. Sabda Baginda yang bermaksud: "Empat jenis zikir yang tidak patut ditinggalkan oleh setiap Muslim sepanjang Ramadan. Pertama, mengucapkan istighfar (memohon ampun); kedua, memperbanyakkan ucapan syahadah; ketiga, berdoa meminta syurga dan keempat, memohon keredaan Allah." (Riwayat al-Baihaqi).

Bentuk doa yang dibacakan Rasulullah juga berbeza pada awal, pertengahan dan akhir Ramadan.

Diriwayatkan, pada awal Ramadan, Rasulullah memohon rahmat daripada Allah. Pada pertengahan Ramadan pula, Baginda memohon keampunan. Pada akhir Ramadan, Rasulullah meminta dijauhkan daripada seksaan neraka.

Kaitan doa dengan Ramadan amat dekat kerana ayat mengenai galakan berdoa iaitu ayat 186, surah al-Baqarah, disebut selepas ayat kewajipan berpuasa.

Dalam ayat berkenaan, Allah berfirman bermaksud: "Dan apabila hambaku bertanyamu mengenai Aku, maka jawablah bahawa Aku adalah dekat. Aku mengabulkan doa apabila dia memohon kepada-Nya."

Tuesday, October 11, 2005

sibuk

(B.U.S.Y bunyiknye bizi)

Assalamualaikum...
Hari ni topiknya busy ya pak, buk... huhuuhu... my status now is BUSY...
Busynyer seuran Usu... kerje byk lagik pending..huwaaa!!!!!!!!!!tolon!!!!
so memandangkan busy nyer seuran aku, maka entry kali ni adalah entry ala-ala janji tulis jek...
ukes..selamat bersahur,berpuasa,berbuka puasa,berterawikh... doakan aku di sini...