Saturday, September 11, 2004

kucin

\(SEEKOR KUCING ITU)/Seekor kucing itu
Aku tidak tahu asal usulnya
datang ke dalam hidup ku dan hidup kami sekeluarga
membawa sinar kebahagiaan

Kerana dia resahku hilang
kerana dia aku boleh tertawa riang
dengan wajah comelnya
dengan suara manjanya
dengan liuk lentoknya
aku rasa bahagia mempunyai seekor kucing itu

Dan apabila dia menginjak dewasa
apabila fitrah kejadian makhluk dilaksanakan
lalu lahirlah zuriatnya
kali ini dia sudah berteman
bukan seekor tetapi berekor-ekor
kini dia mempunyai anak-anak yang sangat comel
persis diri seekor kucing itu
Ah...bahagianya seorang aku
apabila mempunyai seekor kucing itu

dan kini dia masih seekor kucing itu
bersama zuriat-zuriatnya dia tetap di hati kami sekeluarga
kami akan membelai dan menjaga mereka
selagi ada hayat di kandung badan
kerana seekor kucing itu
telah membawa kebahagiaan
kepada kami sekeluarga

*******************************************
Percaya tak percaya, aku dah berjaya create satu sajak..walaupun aku sedang berada di lab dengan ditemani oleh pelajar-pelajar se5 dan juga Am dan Tan...
Namun idea aku tetap keluar, walau pun tahapa-apa...tapi sekurang-kurangnya mengurangkan kerinduan aku pada kucing-kucing aku yang tersayang....

Sajak "Seekor Kucing Itu" aku dedikasikan khusus buat kucing aku iaitu Onggek... kerana dialah ibu segala ibu kucing kat rumah aku..
meow....
keh keh keh..
Sayoonara

ayak..

\(TENSION)/
Assalamualaikum...
Aduih... aku ni rasa macam tak sehat lagik jek... maybe sebab jerebu kot...
Cengkudu yang aku beli dari Syed tuh pun dah beransor surut...ye lah ari2 4 sudu...mana tak menyurut benda alah tuh...
Ari ni plak ada presentation... kerja aku masih dalam kebuntuan...tatau nak cakap apa.. yang menambah kadar ketensionan tuh sebab duduk kat lab nih... sangat tidak selesa... lagi-lagi kalau bebudak ni masuk, dah lah kurang adab..iiiieeeeeee tension betul... laptop kiterang plak boleh dapat balik pada 20 hb nih, haduih lamanya lagik.
Huaaarrrggghhhhhhhhhhhhhhh.......... rasa nak meraung jek macam nih tau.. aku punya coding nih pun tak jalan lagik.... huwaaaaaaaaaa...
Astaghfirullahhalazhimmm... sabo iela... (aku cuba memujuk diriku sendirik), tak pa takpa, buatlah kerja dengan ikhlas, InsyaAllah Tuhan akan membantu ku.. sabar yek.. (aku memujuk lagik diriku)
Oklah,sekadar melepas perasaan..memang itulah tujuan blog aku ni kan, untuk melepaskan perasaan... /(-.-)\ Ukes.. C U
Sayoonara!!!!!!

Thursday, September 09, 2004

warna

\(WARNA-WARNA KELAHIRAN)/

tengoklah 'warna-warna kelahiran..'
Sebenarnya banyak rahsia boleh diungkapkan hanya dengan mengetahui
tarikh lahir seseorang itu. Ha..kali ini selidik personaliti seseorang
itu berdasarkan warna yang mewakili tarikh lahir.
Malah sikap diri sendiripun boleh kamu kenali dengan mudahkan? Jadi, sekiranya tarikh lahir kamu jatuh pada 24hb Februari, bermakna kamu mewakili warna Kuning.
Setelah kenal pasti warna kamu, bolehlah melihat keperibadian
diri kamu menerusi warna tersebut.
tapi jgnla pula terlalu percaya!!!
***********************************************************************************
23 hingga 1hb Disember - Merah
2 hingga 11hb Januari - Oren
12 hingga 24hb Januari - Kuning
25hb Januari hingga 3hb Februari - Merah jambu
4 hingga 8hb Februari - Biru
9 hingga 18hb Februari - Hijau
19 hingga 28hb Februari - Perang
1hb Februari hingga 10hb Mac - Aqua (Biru kehijauan)
11 hingga 20hb Mac - Lime
21hb Mac - Hitam
22 hingga 31hb Mac - Ungu
1 hingga 10hb April - Biru
11 hingga 20hb April - Perak
21 hingga 30hb April - Putih
2 hingga 14hb Mei - Biru
15 hingga24hb Mei - Emas
25 hingga 3hb Jun - Krim
4 hingga13hb Jun - Kelabu
14 hingga 23hb Jun - Maroon
24hb Jun - Kelabu
25 hingga 4hb Julai - Merah
5 hingga 14hb Julai - Oren
15 hingga 25hb Julai - Kuning
26hb Julai hingga 4hb Ogos - Merah jambu
5 hingga 13hb Ogos - Biru
14 hingga 23hb Ogos - Hijau
24hb Ogos 2hb September - Perang
3 hingga 12hb September - Aqua (Biru kehijauan)
13 hingga 22hb September - Lime
23hb September - Olive
24hb September hingga 3hb Oktober - Ungu
4 hingga 13 Oktober - Biru
14 hingga 23hb Oktober - Perak
24hb Oktober hingga 11hb November - Putih
12 hingga 21hb November - Emas
22hb November hingga 1hb Disember - Krim
2 hingga 11hb Disember - Kelabu
12 hingga 21hb Disember - Maroon
22hb Disember - Teal Merah

Merah
Selalunya mereka yang mewakili warna merah yang garang ini seorang yang comel dan disayangi ramai. Kamu juga suka disayangi dan menyayangi. Kamu juga sentiasa ceria dan gembira namun kadangkala dilanda 'angin satu badan'! Teman/kekasih yang diingini ialah mereka yang mudah diajak berbincang dan boleh membuatkan dirinya rasa selesa bila berdampingan dengan mereka.

Krim
Ha! Kamu ini seorang yang suka bersaing dalam apa juga bidang yang kamu ceburi dan ingin berjaya. Tapi persaingan secara sihatlah. Kamu juga bersikap suka mendorong orang lain untuk mencapai apa yang diidamkan. Namun kamu cukup takut akan 'kehilangan' sama ada teman ataupun kekasih! Selain itu, sudah tentunya kamu seorang yang ceria selalu! Sebagai seorang kawan, kamu boleh dipercayai 100% dan setia pada janji. Dari segi percintaan, kamu amat berhati hati dalam menjalinkan hubungan cinta dan tak mudah jatuh cinta hingga kamu rasakan menemui seseorang yang
benar benar kamu cintai! Ketika itu, kamu tak perlukan masa yang lama untuk melafazkan sayang!

Teal (warna kayu)
Bukan main lagi kamu ni yek! Tak kira lelaki ataupun perempuan, terlalu menitikberatkan soal kecantikan dan penampilan fizikal diri kamu. Kamu sering melakukan kesilapan dalam membuat keputusan lantaran sikap kamu yang suka sangat ambil mudah terhadap sesuatu masalah. Manakala dalam memilih pasangan, kamu bercitarasa cukup tinggi. Kamu tak akan pilih yang sebarangan saja! Kamu juga suka memerintah dan gemar orang lain menurut perintah kamu. Walau bagaimanapun, sikap kamu yang peramah membuatkan diri kamu punya ramai teman.

Merah Jambu
Kamu akan berusaha sedaya mungkin untuk membuat yang terbaik dalam apa juga yang kamu lakukan serta suka menolong orang lain dan mengambil tahu tentang orang orang di sekelilingnya. Namun kamu sukar untuk dipenuhi keinginannya dan sering saja berpra sangka buruk terhadap orang lain. Dari segi percintaan kamu mengimpikan percintaan yang penuh dengan keindahan semata.

Hijau
Salah satu kelebihan yang kamu miliki ialah cukup pandai menyesuaikan diri dengan orang yang baru di kenali. Mungkin kerana sikap kamu yang tidak begitu pemalu namun dalam tidak sedar kamu boleh membuatkan orang lain kecil hati dengan kata kata kamu saja! Kamu juga ingin diri kamu disayangi dan diberi perhatian penuh oleh kekasih hati. Namun selalunya mereka ini lebih rela maintain single hingga berjumpa dengan jejaka/gadis yang benar benar sesuai untuk dirinya!

Emas
Kamu seorang yang tahu apa yang kamu lakukan, yang mana betul dan silapnya. Kamu juga seorang yang mudah bergaul dengan sesiapa saja dan ceria serta tak suka bersedih biarpun pelbagai masalah yang menimpa. Dalam soal percintaan, kamu sukar berjumpa dengan orang benar benar kamu sukai tapi sekali kamu menemuinya pasti tidak akan kamu lepaskan begitu saja. Bila sekali gagal, sukar untuk kamu jatuh cinta lagi untuk kali yang seterusnya dalam tempoh yang lama.

Kuning
Kamu seorang yang manis, tenang dan sopan. Sebab itulah kamu dipercayai oleh orang orang yang ada di sekeliling kamu. Selain itu, kamu juga lebih suka menguasai dalam sesebuah perhubungan termasuklah soal cinta. Kembang semangkuk hidung bila tiap kehendak kamu dituruti oleh si dia! Kamu juga mampu membuat keputusan yang tepat kerana fikiran kamu yang jauh ke depan. Tapi, jangan tak tahu. Kamu ni jiwang karat juga orangnya. Sentiasa saja berminta hal hal yang romantik bersama si dia.
Alahai!

Maroon
Bagi kamu yang mewakili warna maroon ini, kamu digambarkan seorang yang bijak dan tahu apa yang terbaik untuk diri kamu. Namun kamu juga suka melakukan sesuatu itu menurut kehendak dan pendapat kamu sendiri tanpa pedulikan perasaan atau pendapat orang lain. Itulah yang menjadi masalahnya! Dari segi percintaan, kamu cukup sabar dan tidak terburu buru untuk menjalinkan percintaan. Kamu juga terkenal dengan sikap setia kamu dalam perhubungan!

Oren
Syabas! Kamu ini jenis orang yang berani menanggung segala risiko atas tiap perbuatan yang kamu lakukan. Bagulah macam tu. Kata orang, berani buat beranilah tanggung. Kamu juga bijak mengambil hati orang-orang di sekeliling kamu dan ini membuatkan diri kamu disenangi ramai. Kamu punya matlamat tersendiri dalam hidup yang menjadi target kamu selama ini dan sanggup bersaing untuk berjaya. Menyentuh soal perhubungan, kamu sebenarnya seorang yang sukar untuk mempercayai orang lain tapi bila kepercayaan itu wujud, selamanya kamu akan percayakan dia! Begitu juga
dalam perhubungan cinta. Bagi kamu, saling percaya itu amat penting!

Ungu
Amboi! Kamu ini gadis/jejaka misteri rupanya. Tak ramai orang yang dapat
mendekati diri kamu kecuali orang yang benar-benar kamu percayai. Walaupun begitu, kamu tak pernah pentingkan diri sendiri dan agak mudah terpengaruh dengan perkara-perkara yang baru bagi kamu. Mood memainkan peranan penting mempengaruhi kehidupan kamu seharian. Jika kamu rasa gembira, sudah tentunya hari itu menjadi hari yang paling ceria bagi diri kamu dan begitu juga sebaliknya. Dalam menjalinkan percintaan, kamu lebih cenderung untuk memilih mereka yang punya kedudukan dan agak
stabil kewangan mereka.

Warna buah limau (Lime)
Sifat kamu yang tenang saja sepanjang masa amat dikagumi ramai. Tapi jangan tak tahu, kamu juga mudah rasa tertekan bila dilanda masalah. Selain itu, kamu boleh dikatakan agak cerewet juga kerana perkara-perkara kecil pun kamu amat prihatin! Pun begitu, kamu punya personaliti tersendiri yang membuatkan orang ramai menyukai diri kamu. Amboi! Kamu ini rupanya seorang kekasih yang kuat cemburu yek?

Perak
Ternyata kamu ini seorang yang berimaginasi tinggi dan tak hairanlah kamu turut berbakat dalam bidang yang berkaitan dengan seni. Walau bagaimanapun kamu sebenarnya punya sifat pemalu yang agak menebal juga namun sikap kamu yang suka mencuba sesuatu yang baru mampu menstabilkan keadaan. Bukan apa, kamu suka mencabar diri kamu sendiri untuk melihat sejauhmana kebolehan diri. Dari segi perhubungan cinta, kamu lebih suka bersikap 'hard to get' untuk menduga keikhlasan
hati si dia. Namun hubungan cinta kamu seringkali dilanda kekeliruan dan
tak begitu stabil. Tapi usah bimbang, kamu akan menemui cinta sejati
juga suatu hari nanti.

Hitam
Kamu gemar kehidupan yang mencabar dan punya keberanian untuk melakukan apa saja. Sebab itulah, usah ada sesiapa yang cuba mencabar kamu kerana kamu ni kan pantang dicabar. Tapi kamu tak begitu gemarkan perubahan mendadak dalam hidup kamu. Namun sekali kamu membuat keputusan, ia sukar untuk diubah oleh orang lain. Kisah cinta kamu juga begitu mencabar dan perlukan banyak kesabaran jika inginkan perhubungan itu berkekalan. Belajarlah untuk bertolak ansur sikit!

Warna buah Zaiton (Olive)
Bagi kamu yang mewakili warna ini dikatakan seorang yang baik hati dan suka menolong orang lain. Sebab itu juga kamu tak sukakan keganasan. Kamu juga bijak menyesuaikan diri dengan teman-teman hingga membuatkan kamu menjadi 'favourite' di kalangan mereka. Sememangnya kamu seorang yang baik hati dan sentiasa ceria. Namun ingat, jangan terlalu percayakan orang lain mem**** buta. Dalam soal cinta, kamu cukup
menenangkan hati si dia dan tak suka cari pasal!

Perang
Kamu seorang yang cukup aktif dan tak suka duduk diam saja. Pelbagai
aktiviti yang dilakukan bagi memenuhi masa lapang. Sebagai seorang teman, kamu sentiasa menyokong tindakan positif teman-teman yang lain. Pun begitu, kamu sukar untuk didekati dan agak sombong jika tak boleh sesuaikan diri dengan seseorang. Dalam soal cinta, kamu mudah jatuh cinta. Tapi bila kamu sedar cinta kamu itu tidak berbalas, kamu cepat putus asa dan mengalah dengan mudah. Macam tu pulak? Seharusnya kamu perlu kikis sikap itu dan cuba berusaha untuk mengambil hati si dia.
Mungkin 'rezeki' kamu untuk memilikinya nanti?

Kelabu
Kebanyakan mereka yang diwakili oleh warna Kelabu ini sangat menarik
orangnya dan aktif. Kamu juga ingin diri kamu dikenali orang ramai dan menjadi kepantangan kamu pula sekiranya tidak dilayan dengan adil oleh sesiapa saja! Kamu juga seorang yang tidak gemar menyimpan apa juga perasaan di dalam hati dan lebih suka meluahkannya. Sesekali kamu oleh bersikap pentingkan diri sendiri. Namun kamu amat pandai menawan hati orang lain apatah lagi dengan sikap humor yang kamu miliki itu.

Biru
Ternyata kamu seorang yang punya keyakinan diri yang rendah dan terlalu pemilih sangat. Tak bolehlah macam tu. Itu adalah sikap negatif yang harus kamu ubah kerana mendatangkan kerugian pada diri kamu sendiri. Selain itu, kamu juga cederung ke arah kesenian dan sememangnya kamu berbakat dalam bidang itu hingga mampu menjadikan kerjaya berkaitan dengan seni sebagai kerjaya tetap. Soal cinta pula, kamu mudah sangat jatuh cinta tapi seringkali juga putus cinta. Mana taknya, orang lain
bercinta kamu pun hendak bercinta. Tapi kamu bukan benar-benar menyintai si dia setulus hati. Silap sendiri lah kan? Kalau kamu mahukan hubungan itu berpanjangan, kamu harus bersikap lebih serius dan ikhlas.

Biru Laut
Kamu mencintai diri dan kehidupan kamu sendiri melebihi segala galanya.
Bagi kamu, jika kamu tak sayangkan diri sendiri kamu siapa lagi? Kamu juga seorang yang berpersonaliti menarik hingga sering menjadi perhatian ramai. Selain itu, kamu juga berpandangan jauh untuk masa depan. Tapi berhati hati dengan sikap pemarah kamu tu. Sekali kamu marah pada seseorang, sukar kamu nak melupakannya. Jadi, belajarlah memaafkan orang lain. Sebab itu juga kamu sering bertengkar dengan si dia. Mana taknya, ego sangat nak maafkan orang lain sedangkan kamu sendiripun ada
melakukan kesilapan!

Putih
Kamu punya matlamat yang jelas dalam hidup dan berusaha keras untuk mendapatkannya. Orang lain juga sering memberikan penghargaan tinggi terhadap kamu memandangkan kamu agak berkebolehan dalam pelajaran/kerjaya. Walau bagaimanapun, kamu ini kuat cemburu orangnya dan kadangkala sukar nak bekerjasama dengan orang lain. Perhubungan
cinta kamu juga sering tegang dek kerana sikap cemburu kamu terhadap si dia. Cemburu itu memang tanda sayang tapi kalau dah melampau tu, cemburu buta namanya!

Biru kehijauan (Aqua)
Mak oi! Angin satu badan kamu ini rupanya. Senang sangat mood kamu berubah secara tiba-tiba hingga kadangkala buat orang lain bosan. Mungkin sebab itu juga membuatkan kamu kadangkala lebih suka menyendiri melayan perasaan tapi kamu suka melancong untuk meluaskan pengalaman. Kamu juga seorang yang jujur dan mudah percaya kepada orang lain. Dari segi percintaan, kamu sukar menemui cinta sejati dan sikap terlalu mudah percaya pada orang lain membuatkan kamu sering tertipu serta gagal dalam
bercinta...! Oleh itu, percaya boleh, tapi jangan membuta tuli, kelak temakan diri!

Wednesday, September 08, 2004

kisah lalu

\(KISAH LALU)/

Assalamualaikum…
Fuuhhh…sudah beransor sehat…Alhamdulillah..
Erm..bila aku dalam keadaan kurang sihat nih..aku teringat masa aku kat UUM dulu…
Di mana pada masa tuh aku telah diserang demam+batuk+selesema…. Masa tu aku rasa tak berdaya sangat… aku ni boleh dikatakan dulu jarang demam tapi kalau dah demam memang teruk jugak lah….
Masa kejadian tu aku tak ingat sem berapa tapi aku rasa dalam sem 5 gitu ar… masa tu aku jadi Felo Student untuk Kolej MISC, masa tu siapa yang jadi Felo diberi keistimewaan untuk tinggal bersendirian didalam sebuah bilik khas dalam blok tu (istimewa ker duduk sorang?), pastu siap disediakan telefon, sebuah katil,meja 2 buah, locker 2 buah… huiyooo…istimewanya…. Memang kalau orang lain tgk , memang best..tp hidup aku ni yang sunyi takdak kawan nak teman memalam, siang ok lagik tp tiba malam jek aku dah rasa tak best, tp disebabkan aku nih dah biasa hidup sensorang, so aku sudah mangli dah..sudah biasa….
So, masa kejadian aku demam tuh,seksa sangat…takdak sapa jaga aku, aku terpaksa jaga diri aku sendirik…. Nak bangun pon tak larat..batok berpanjangan… nak p klinik..erk..aku bukan biasa p klinik..lagi pon takut makan obat tuh… kalau aku nak p pun dalam keadaan aku demam tuh sapa nak angkut aku p? Ya Allah masa tuh Allah jek tau perasaan aku… kengkawan aku pon, maybe depa terlupa yang depa tu berkawan ngan aku… tak dek sapa yang jengok aku.. kalau ada bebudak yang p bilik aku tu pun sebab nak pakai talipon. Pernah aku tak larat bangun, dari tengahari aku tido sampai malam…nak bangun tak larat sangat…bilik aku kegelapan, nak on kan lampu tak larat bangun, apa lagik nak makan..nangis jek keje aku masa tuh..
Kebetulan masa tuh plak ada projek Grand Dinner MISC, masa tuh grand dinner kolej aku join ngan kampung angkat kiterang, aku tak ingat kampung apa..tapi area Changlun ar… nasib baik ada makcik2 dari kampung tu yang jenguk aku masa aku sakit tuh, kebetulan depa nak tompang semayang kat bilik aku (adalah budak tunjuk bilik aku tuh,pastuh depa masuk tgk aku terbaring ja) depa yang bagi aku makanan semua, yang bg aku penedol..sangat terharunya aku… budak bilik sebelah menyebelah pon tak buat camtuh,tah2 dia orang tatau pon aku sakit masa tuh..
Masa makcik2 tu bagi makanan kat aku , aku rasa nak nangis jek… at least ada gak orang caring aku… huhu..sedeynyer….
Tak larat nak citer summer nanti nangis lagik…
Sayoonara m(_ _)m

Tuesday, September 07, 2004

sakit kepala

\(MACAM TAK SIHAT JEK)/

Uhuk uhuk..... erk... itulah permulaan bicara....
Aduhhh...rasa cam tak sihat la plak...
Semalam ukes jek...p kelas pon ukes jek..
Start malam tadik aku tak bley tidoq, sket sket bangun, tekak pon sakit nih, macam nak demam jek....
Takpa...semua itu dari Allah...
Rasanya dah tak larat dah nak tulis.... tapi at least Alhamdulillah,aku bley datang opis dengan hati yang ceria....
\(^o^)/
Sayoonara