Wednesday, January 23, 2008

aku rindu kan korang

salam
ptg td dpt email dr azu..berjela2 email dia..seronok campur sedih aku baca...tambah sedih bila tgk gambar2 yg dikirimkan..... bercucuran airmata aku tgknyer... rindu nyer dgn korang..rindu dgn suasana ofis yg serba ceria... tottemo rindu desu..hehehe..
diorang tido opis sbb nk marking paper..kesiannyer korang..aku rasa kalau aku masih kerje pun aku rela tido kat opis sama2 dgn korang...actually kenangan dgn korang mahal harganya..
kat sini aku tepek skek ar gambo korang... azu aku letak gambo korang ek..sekaligus mempromote korang ...sapa2 nk berkenalan dgn diorang ni sile ler emel aku yek..


Staf PTPL Sentral..Pengetua baru, Staf baru


Azu,Azi,Echah kecik,Hawa n Fidah..diorang ni semua solo lg kecuali Echah dgn hawa(tak silap aku ar)..nguang2..pecah rasia..

Monday, January 21, 2008

resepi muffin



salam..
hari ni meh aku nk kongsi resepi coklat muffin...
aku rasa setakat ni ..ni lah hasil kek aku yg aku plg suka...
walau pun rupenyer tak berapa menawan tp bila makan..beshnyer(pd akulah)....kalau korang nk rasa best ke tak..cubalah...
muffin ni aku buat ms hari sabtu ari tu..spesel hari asyura kami..
muffin ni sesuai bg penggemar coklat..sbb muffin ni guna tepung yg sikit jek..tp coklat byk...

k..resepinye (aku dpt dr internet)
  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
Cara2nya..
  1. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  2. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  3. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  4. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  5. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  6. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
  7. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.